Med smart reducering utgår man från ett större system. Det kan vara en betydligt större ram och mindre stränga krav. Vi kan ta till både ram och krav så att vi är rätt säkra på att sjuan finns där. Kostnaden för flerkupongsystemet skulle bli betydligt större än vad spelkassan tillåter. Därför får vi reducera och här kommer den smarta reduceringen in.
Med smart reducering får vi ange vinstchansen för varje häst som vi tar med i skalan 1-100. Till exempel kan vi utgå från insatsfördelningen. Det gör vi med ett musklick och kan sedan justera chanserna som vi vill. Vi har alltså en valfri ram, valfria krav, valfri chans för varje häst och sedan väljer vi hur många rader som ska tillverkas. Nu har vi riktig reducering, vilket betyder att vi inte är garanterade raden med alla rätt även om ramen och kraven håller.
Programmet tillverkar en rad i taget till det antal vi har beställt, vanligen betydligt färre rader än i flerkupongsystemet. För varje rad slumpar programmet fram sju tal, som översätts till hästnr enligt chanserna vi angav. Innan en ny rad godkänns kontrolleras den mot ställda krav mm och kasseras om det behövs.
Rader som innehåller hästar med stor vinstchans och som också uppfyller kraven har stor chans att komma med i systemet. Reduceringen blir liten bland rader med stor vinstchans och ökar sedan gradvis med avtagande vinstchanser. Resultatet blir att kostnaden minskar mer än vinstchansen. Spela en del av raderna och behåll en större del av vinstchansen. Det kallar vi smart reducering.
Metoden är rätt utbredd på tipset, men betydligt mindre på travet. En vanlig synpunkt är ”Jaså slumpreducering. Nej tack! Det är inget för mig. Den dagen jag är rätt ute ska jag ha sjuan”. Då kan man undra hur många dagar man är rätt ute. Är det tre gånger på 100 spel? I så fall är vinstchansen 3 % med den metoden. Med smart reducering kanske den kan ökas betydligt.