Hoppa till innehåll

Om Copéma

Copéma har utvecklat metoder för bättre vinstchanser på tips och trav sedan 1970-talet. Både tips och trav är skicklighetsspel, men tyvärr kan man inte utnyttja sin skicklighet fullt ut med vanliga enkupongsystem och nyckelsystem.

Enkupongsystem kallas även för multiplikationssystem. Det är system som skrivs på bara en kupong.
Att på tipset gardera en hemmaseger med kryss gör systemet dubbelt så dyrt. Systemet värderar ettan och krysset lika, även om man tror mer på hemmaseger än på oavgjort.
Alla hästar som man tar med i en avdelning på V75 kostar lika mycket. Systemet värderar alla streckade hästar i avdelningen lika, även om man tror olika mycket på hästarna.

Nyckelsystem är reducerade system som fortfarande används mycket på tipset. De första systemnycklarna är från 1930-talet. Därefter har det konstruerats mängder av systemnycklar, mallar för hur man gör systemet. De betecknas vanligen med antalet helgarderingar, halvgarderingar och rader, till exempel S-8-0-81. Som regel har nyckelsystem en minimigaranti, till exempel att man kan vara säker på att få åtminstone 10 rätt om man har tippat rätt. Det hela kan liknas vid en tävling mellan olika systemkonstruktörer, att till givna förutsättningar få en mindre vinst på så få rader som möjligt. Chansen till 13 rätt beror enbart på förutsättningarna och antalet rader. Hur systemet är konstruerat, hur raderna är utvalda till systemnyckeln, har ingen betydelse för 13-chansen. Systemen fokuserar endast på garantin för lägre vinster och inte på 13-chansen. Som tippare får man dessutom anpassa sitt tips till någon systemnyckel, vilket inte heller blir optimalt.

Den första Copéma-produkten kom 1978. Det var tipsmetoden Multima, en för den tiden ny metod att göra reducerade system på stryktipset. Då som nu är det fokus på 13-chansen, till skillnad från nyckelsystemen som fokuserar på lägre vinster. Ett enkelt sätt att förbättra 13-chansen är att kunna gardera med större precision, kunna välja andra alternativ än bara 50-50 för halvgarderingar och 33-33-33 för helgarderingar. Multima var en metod att med papper och penna på ett enkelt sätt göra system med valfria viktade garderingar. Att bättre kunna ta vara på sin egen skicklighet ger rimligen en bättre 13-chans och med bättre 13-chanser följer även fler småvinster, om än utan vinstgaranti.

När V65 växte sig stor blev det intressant med reducerade system även på travet. Det vanliga var då U-system, nyckelsystem med utgångsrad. Vi konstruerade nyckelsystem där hästarna kunde sorteras i ABC-grupper, de första ABC-systemen. Dessa datoriserades sedan när persondatorerna kom. Innan Windows hade sett dagens ljus gjorde vi dataprogram med systemen inlagda och sålde några tipsdatorer till spelombud. Med datorerna var det lätt att göra system för spel på trav, stryktips, måltips och lotto. Även kupongerna fylldes i maskinellt. Till nålskrivare gjorde vi speciella hållare där man kunde lägga i en bunt kuponger.

Med Windows och snabbare datorer blev det möjligt att lämna nyckelsystemen och istället låta dataprogram skräddarsy system till varje omgång, låta tipparen utnyttja sin skicklighet fullt ut och därmed förbättra chansen till alla rätt. Tips och trav är ju skicklighetsspel.

Inlämning över Internet till Svenska Spel och ATG gör att kuponger inte längre behöver fyllas i. Funktionen finns ändå kvar i programmen för de som vill lämna in via ombud. Med moderna skrivare lägger man bara i en bunt kuponger i papperskassetten och låter skrivaren fylla i kupongerna.

Innan det var möjligt med filöverföring till ATG kunde man fylla i kuponger på bildskärmen. ATG kallade det Interbet. Även detta automatiserades med programmet så att man kunde titta på när muspekaren dansade på dataskärmen, fyllde i kupongerna och lämnade in dem till ATG. Idag är inlämning med filöverföring till ATG och Svenska Spel mycket enkelt. Det är också vanligt med andelsbolag och alla våra program har varit anpassade för det sedan början. Med programmen kan man också följa systemen live, vilket kan bli en mycket spännande spelupplevelse.

Nu i slutet på 2019 väntar vi på att även Svenska Spels ombud ska kunna använda Copéma Tips för bolagsspel utan att behöva skriva ut kuponger. Fördelen med större system är att man lättare får del av stora 13-potter.

Kurt Tina
Copéma