Hoppa till innehåll

Om tipset

Vinsten blev mycket större än insatsen!
Det gäller de flesta av oss om vi bara ser till enskilda veckor. Hur blir det när vi räknar ihop vinster och insatser efter år av tippande? När tur och otur har jämnat ut sig vill vi fortfarande ligga på ett rejält plus. Är det möjligt? Vinsterna är 65 % av omsättningen på tipset. Det räcker att vara dubbelt så bra som folkets tips för 130 % återbäring, ”bara” dubbelt så bra.

Att gå med vinst i längden när tur och otur har jämnat ut sig är inte lätt. För det behövs skicklighet och möjlighet att ta vara på sin skicklighet. Möjlighet att ta vara på sin skicklighet! Kan man inte göra det med M-, R- och U-system? Visst kan man det, men bara till en del. Det finns en hel del kvar att göra.
Ett exempel är en match där man tror att hemmaseger är det troligaste resultatet, därnäst oavgjort och det minst troliga är att bortalaget vinner. Hur tippar man en sådan match? För att kunna gardera med precision behöver man procentuella garderingar. Till exempel kan man välja 50-30-20, eller vilken fördelning som helst bara summan blir 100.

Vad är M-, R- och U-system?
M-system skrivs ut på en (1) kupong, t ex ett 32-raders med 5 halvgarderingar. Om rätta raden finns bland de tippade tecknen på kupongen har man 13 rätt.
R-system är reducerade system. Med reducerat menas att systemet aldrig garanterar 13 rätt även om man har tippat rätt. Det har alltså försvunnit rader utom spelarens kontroll. Fördelen är att kostnaden minskar jämfört med M-system.
U-system är reducerade system där man tippar ett utgångstecken i matcher som garderas.

 

Här följer några rader om tipset, totalt nio avsnitt. Ha överseende med att mycket är självklart och annat är förhoppningsvis sådant som man inte har tänkt på. Häng med!

Del 1. Procentuella garderingar

Här visar vi varför garderingar med procent är bättre än garderingar med 1X2.
Alla system kan delas upp i enkelrader. En halvgardering 1X i ett vanligt 64-raders system har 32 rader med ettor och 32 rader med kryss, 50 % ettor och 50 % kryss. Som procentuell gardering skriver vi det 50-50-0. Nollan står för 0 % tvåor.

För halvgarderingar i alla M- och R-system gäller att hälften av raderna har det ena tecknet och hälften det andra tecknet. Halvgarderingar har fördelningen 50-50. I helgarderade matcher har 1/3 av raderna etta, 1/3 kryss och 1/3 tvåa. Fördelningen är 33-33-33.

Om man tror att ettan och krysset i en halvgardering 1X har lika stor chans väljer man 50-50-0. Om man istället tror att ettan är mer sannolik än krysset kan man öka andelen ettor. Då ökar vinstchansen om matchen slutar med etta. Garderingen kan till exempel väljas 60-40-0, eller vilken annan fördelning som helst med mer än 50 % ettor.

Med procentuella garderingar är man inte låst till 50-50 eller 33-33-33 utan kan gardera med precision. Till varje match har man 100 % som kan fördelas valfritt på 1-X-2. När man ändrar från de vanliga 50-50 och 33-33-33 kan man antingen vinna eller förlora på varje ändring. Låter man slumpen göra små ändringar i matcherna blir det rimligen lika mycket till det sämre som det bättre, plus och minus jämnar ut varandra. Som tippare är du troligen bättre än slumpen och  då tjänar du på att kunna gardera med procent istället för bara 1X2.

 

Med precisionsgarderingar anpassar man varje gardering till matchen. Vi jämför 10 helgarderingar 40-30-30 med vanliga helgarderingar 1X2.. Vi tror alltså mest på hemmaseger i varje match och i exemplet väljer vi för enkelhets skull 40-30-30 till varje match. Om inget hemmalag vinner har vi tippat dåligt och förlorar på ändringarna. Då vi tror mest på hemmaseger i varje match hoppas vi på minst fyra hemmasegrar av 10 och redan där går vi plus. Blir det fler ettor bland de tio tjänar vi ännu mer.

Så här mycket bättre blir 13-chansen med 40-30-30 jämfört med 10 vanliga helgarderingar 1X2. Staplarna visar ändringen för 4-8 rätta utgångstips.

 

Chansen med 10 helgarderingar 1X2 satte vi till 1,0 för att enkelt kunna jämföra med den. Redan med 4 rätta U-tips blir 13-chansen bättre med 40-30-30 och lyckas man få in 8 U-tips blir 13-chansen 3,5 gånger större. Att få in minst 9 av 10 möjliga är inte realistiskt så dem tog vi inte med.

 

I skarpt spel väljer man individuella procent till varje match och tjänar förmodligen ännu mer.

Om vi ändrar garderingarna till 50-25-25 blir skillnaderna ännu större. Vid 4 rätt av 10 ökar inte chansen, utan här krävs minst 5 rätt av de 10. Lyckas man få in 8 av de 10 blir chansen 14,3 gånger större.

Diagrammen visar att det behövs inte stora förändringar från vanliga helgarderingar 33-33-33 för att öka 13-chansen rejält. Motsvarande gäller förstås för halvgarderingar. Det är sällan man tror att krysset har lika stor chans som ettan i en halvgardering 1X. Då kan man välja något annat än 50-50-0, som det alltid är i M- och R-system.

 

När en kupong hämtas till Copéma Tips får man med även Folkets Tips och Svenska Spels odds. Oddsen räknas automatiskt om till procent och med ett musklick kan man överföra dem till garderingarna. Det kan vara ett bra utgångsläge från vilket man ändrar procenten som man vill. Nedan har vi spikat Manchester City och Atlético Madrid. Bayern M är halvgarderad med 90-10-0, nästan spik.

Till M-system kan vi inte välja procentuella garderingar. Alla helgarderingar är 33-33-33 och halvgarderingar 50-50. Håller ramen så ger M-systemet alltid 13 rätt. Det är först när man reducerar, väljer bort rader från ett M-system, som man kan utnyttja procentuella garderingar. I till exempel en halvgardering 1X kan man ta bort fler rader med kryss än med etta och då få raderna som är kvar en annan fördelning än 50-50.


Hur mycket skulle din 13-chans öka med valfria procentuella garderingar istället för 33-33-33 och 50-50?